Logo

Contact tel.: 06 - 15046875
Contact mail: mk@bekkenfysio.com

bekkenfysiotherapie

voor vrouwen voor mannen therapeuten praktisch


Praktische Informatie

Rotterdam - Prinsenland
Hoofdweg 60
3067GH Rotterdam


Rotterdam - Nesselande
Marcel Duchampplein 78
3059RD Rotterdam


Mobiel: 06 - 15046875
Email: mk@bekkenfysio.com

Click om email te sturen

Zwanger

Het proces van verweking van de verbindingen tussen de bekkenbeenderen vindt plaats onder invloed van zwangerschapshormonen. Meestal begint dit proces pas rond de twintigste zwangerschapsweek. Naast het elastischer worden van de verbindingen spelen ook een toenemende belasting door de groter wordende baarmoeder en een andere lichaamshouding in de zwangerschap een rol. Naar mate de zwangerschap vordert, komt de buik meer naar voren. Ook de stand van de rug en het bekken verandert. Hierdoor wordt er als het ware meer vanaf de zijkanten aan het schaambeen getrokken. Een verkeerde houding of overbelasting kan dit proces versterken, waardoor er een verstoring in de balans tussen belasting en belastbaarheid kan ontstaan.

Het is opvallend, dat vrouwen de laatste jaren vaker over bekkenpijn klagen dan een aantal jaren geleden. Mogelijk hangt dit samen met het feit, dat aan een zwangere vrouw hogere eisen gesteld worden - door de maatschappij, maar ook door haarzelf. Hierdoor kan zowel de lichamelijke als de geestelijke belasting toenemen. Ook is het mogelijk, dat de klachten over bekkenpijn of instabiliteit vroeger aangeduid werden als bandenpijn, lage rugpijn of zwangerschapsischias en dat men er minder aandacht aan besteedde.

Net bevallen

De klachten zijn na de bevalling niet ineens voorbij. Al zijn de zwangerschapshormonen verdwenen, het duurt vaak een tijd voordat de verbindingen tussen de bekkenbeenderen weer hun oude stevigheid terug hebben. Bovendien is er nu een nieuwe belasting bijgekomen nl. het optillen en dragen van uw kind. Dit betekent dat alle adviezen die in de zwangerschap van kracht waren, ook nog na de bevalling gelden. Zo nodig niet aarzelen met het inschakelen van een bekkenfysiotherapeut.photo

monica kristiansen bekkenfysiotherapie